Rouwverwerking
Een dierbaar persoon verliezen is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis.
De reacties op het verlies kunnen tot uiting komen in allerlei gevoelens en emoties zoals boosheid, pijn, angst, verdriet, schuldgevoelens en/of lichamelijke klachten.
Dit kan voor degene die het meemaakt enorm verwarrend en intens zijn.

Kinderen en jongeren rouwen net als volwassenen. Ze volbrengen dezelfde(rouw)taken bij het verwerken van hun verlies.
De uitdrukking die kinderen en jongeren aan het verlies geven is vaak anders dan de manier waarop volwassenen dat doen.
Het verdriet wordt vaak geuit in gedrag wat door volwassenen niet altijd wordt herkend als rouwen.
Om hen te helpen het verlies een plekje te geven is het belangrijk dat we (weer) leren kijken en luisteren naar hoe het kind op geheel eigen wijze dit verlies wil verwerken.

In een rouwproces staan mensen voor vier rouwtaken om het verlies te verwerken:

  • beseffen dat iemand echt dood is
  • omgaan met gevoelens
  • leren leven zonder dat de ander lijfelijk aanwezig is
  • de overledene emotioneel een plekje geven

Ieder mens verwerkt deze taken op zijn eigen manier, ieder rouwproces is uniek. Het is van belang er voor degene te zijn.
Ook voor kinderen en jongeren is het belangrijk om hen te ondersteunen in hun rouwproces.
Wanneer zij echter geen gelegenheid krijgen om te rouwen dan komt het verdriet op een ander moment in hun leven terug, vaak in minder herkenbare vorm zoals gedragsproblemen, psychische/lichamelijke problemen of onverklaarbare klachten.

Daarnaast kunnen niet afgemaakte rouwtaken verdere groei en ontwikkeling belemmeren. Het is dan ook belangrijk om verlies te verwerken, om het een plaatsje te geven in je leven.
Voor kinderen en jongeren is het daarom extra belangrijk dat ze aan hun verdriet kunnen werken. Zij zijn nog volop in ontwikkeling.

Ook als je op een ander gebied een verlies ervaart, zoals het verlies van het gezin door echtscheiding of het verlies van gezondheid door ziekte, kun je bij Wonderspiegel terecht voor begeleiding.

Hoe ik help

Bij Wonderspiegel wil ik je graag helpen om het verlies van een dierbaar persoon een plekje te geven in jouw leven op een manier die passend is bij en voor jou. Je doet het immers op jouw eigen manier.
In het contact is er ruimte om te zijn wie je bent en voor wat jij nodig hebt. Ik bied erkenning voor het verlies en het verdriet, in de hoop dat jij je veilig durft te voelen en aan het verdriet durft en kunt werken op je eigen manier.
Binnen de praktijk kan ik bijvoorbeeld ook gebruik maken van een speciaal spel.

Ik ontmoet kinderen en jongeren in hun eigen belevingswereld door te werken met verschillende verwerkingsvormen zoals: knutselen, tekenen, praten, verhalen, spelen en schilderen. Op deze manier nodig ik kinderen en jongeren uit te 'praten' over het verlies en hun verdriet. Hierdoor kunnen zij het verlies een plekje leren geven in hun leven en (weer) verder groeien in hun ontwikkeling.

Kan ik op één van de genoemde punten iets voor je betekenen, neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kijken dan wat ik voor jou kan betekenen.Benieuwd naar ervaringen van anderen?
Klik dan hier
verliesverwerking